Határtalanul

Miénk itt a pálya határon innen és túl 2016. Erdély

HAT-15-07-0020 „Miénk a pálya”

Iskolánk és székelykeresztúri testvériskolánk 20-20 tanulója vett részt a szakmai program megvalósításában. A kereskedelem és sport szakmacsoportos tanulók közül azokat választottuk ki, akik jól ismerik egymást, mert osztálytársak. Ez lényegesen megkönnyítette a közös munkát.

A pályázatban megfogalmazott célokat sikerült teljesítenünk. Labdarúgó mérkőzést szerveztünk és bonyolítottunk le Hódmezővásárhelyen és Székelykeresztúron. Elkészítettük a rendezvények forgatókönyvét és promócióját, valamint a két utazás élményeit megörökítő emlékalbumokat. Diákjaink találkoztak és beszélgettek olyan emberekkel, akik a helyi sport ill. sportmanagement prominensei.

A szakmai munka mellett jutott idő kirándulásokra és különböző szabadidős tevékenységekre is. Erdélyi tartózkodásunk alatt (május 21-26.) jártunk a Gyilkos-tónál és a Békás-szorosban. Egy ősi mesterség megőrzésének tanúi lehettünk a körispataki Szalmakalap Múzeumban. A zuhogó eső ellenére is jól éreztük magunkat Székelyderzsen. A vártemplom nemcsak a Szent László-legenda miatt különleges, hanem kivételes szerepe van a helyi hagyományok megőrzésében is.

A két találkozás alkalmával bebizonyosodott, hogy közös anyanyelvünk és közös gyökereink nagyon jó alapot jelentenek a szakmai munkához. Diákjaink nemcsak szakmai tapasztalatokat szereztek, hanem csodás élményekkel is gazdagodtak a program során.

Képek: http://www.eotvos.hiszk.hu/content/hat%C3%A1rtalanul-mi%C3%A9nk-itt-p%C3...

Miénk a pálya Hódmezővásárhelyen 2016.

 

2016. április 18-23 között zajlott le a Határtalanul pályázat keretében a székelykeresztúriak hódmezővásárhelyi látogatása, 20 diák és két kísérő tanár érkezett hozzánk.

Az "Együttműködés Szakképző iskolák között" című pályázati felhívásra benyújtott,  Miénk a pálya című pályázatunk 1 796 000 vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az elnyert összegből az Eötvös és a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceum diákjainak szakmai együttműködése valósul meg Hódmezővásárhelyen és Székelykeresztúron. Sport és kereskedelmi, közgazdasági téren jön létre közös projekt.

A szakképzésünkhöz szorosan kapcsolódó tevékenységek során egymástól teljesen eltérő szakmákat tanuló fiatalok együttműködésére kerül sor iskolán belül és a két iskola diákjai között, erősítve a toleranciát, a nemzeti összetartozás érzését és a szakmákhoz kötődést, motivációt. A projekt produktuma, a megvalósítás folyamata, a diákok gyakorlati tudását is fejleszti. A diákok feladata egy labdarúgó mérkőzés szervezése és lebonyolítása, emlékalbum és PowerPoint-bemutató készítése a szervezésről és a mérkőzésről, a rendezvény promóciójának terve és a szervezési folyamat vázlatának elkészítése volt.

Hétfőn a vendégek fogadása és a szálláshely elfoglalása volt a program az egésznapos utazás után.

Kedden közgazdasági és sportvetélkedőre, szakmai órák látogatására és közös sportra került sor délelőtt. Délután reklámanyagokat készítettek közösen a diákok, majd vásárhelyi séta közben megismerkedtek a város nevezetességeivel.

Szerdán elkészült a forgatókönyv és a promóció vázlata, illetve a szükséges reklámanyagok. Interjú készült Horváth Zoltánnal, a HFC elnökével a szervezési kérdésekről. A főiskola által szervezett Parasztlakodalom programjába is bekapcsolódtunk és felfedeztük, hogy a nagy távolság ellenére milyen sok a közös hagyomány.

Csütörtökön, az Eötvös-nap keretében került sor a labdarúgó mérkőzés lebonyolítására. Részt vettek a vendégeink a délelőtti programokon és az Eötvös-délutánon is volt erdélyi fellépő is. A délután Szegeden zárult, ahol egy szegedi szakemberrel készült interjú a helyi sportéletről és rendezvények szervezéséről. Meglepetésként sárkányhajón evezésre is sor került. Végül közös séta volt az esti Szegeden.

Pénteken a jól elvégzett munka jutalmaként vendégeink a mi diákjainkkal közösen kikapcsolódtak és vízi tornán vettek részt a Mórahalmi Fürdőben. A búcsúesten a mi erdélyi utazásunkkal kapcsolatos megbeszélésre is sor került.

Szombaton a reggeli után elbúcsúztunk a közeli viszontlátás reményében, majd hazautaztak vendégeink.

Hasznosan, eredményesen és kellemesen töltöttük el közösen ezt a hetet, nagyon várjuk a májusi utazást!

Képek: http://www.eotvos.hiszk.hu/content/hat%C3%A1rtalanul-v%C3%A1s%C3%A1rhely...

Média: http://www.vasarhelyitv.hu/hirek.php?hir=8742

 

 

 

 

Határtalanul: Utazz Székelykeresztúrra!

A város nevezetességei

Képek a galériában

    

             Petőfi-szobor                        Zeyk Domokos szobra testvériskolánk udvarán

 

„örülj, itt van egy puha párna…”

Képek a galériában

                            

                                                      Barna vendégház

                            

 

„Vadat és halat, s mi jó falat…”

Képek a galériában

            

             Bonfini étterem                                          Bianka étterem

Határtalan élményeink

Határtalanul: KÖRNYEZETTUDATOSSÁG HATÁRON INNEN ÉS TÚL

Sikeresen teljesítette a Határtalanul! pályázatban vállaltakat a hódmezővásárhelyi HISZK Eötvös József Székhelyintézmény és testvériskolája, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont. A pályázat megvalósítása kétszer egy hetes tanulmányútból állt, szakmai és kulturális programokkal gazdagon fűszerezve. Az első út alkalmával 2012. március 4. és 10. között a székelykeresztúriak látogattak Hódmezővásárhelyre: 20 diák érkezett két kísérőtanárral. A két intézmény diákjai közösen hoztak létre egy napkollektoros aszalóberendezést, valamint díszes kerti padokat készítettek az iskola udvarába. Emellett kirándulásokon vettek részt Mártélyon, Szegeden és Makón. Nem maradt el a helyi hagyományokat ápoló közös kulturális tevékenység sem: a két intézmény tehetséges diákjainak munkáiból nyílt kiállítás az Eötvös József Székhelyintézményben, valamint irodalmi vetélkedőket és esteket rendeztek az intézmény tanárai, ahol a vendégdiákok megismerhették a városhoz szorosan kötődő Németh László munkásságát.

A hódmezővásárhelyiek április 1. és 7. között utaztak Erdélybe: összesen 43 diák öt kísérőtanárral. Komposztálóládát, madárodúkat és -etetőket, darázs-garázst, lepkeitatót, sziklakertet és fűszernövénykertet alakítottak ki a Zeyk Domokos Iskolaközpont diákjai és dolgozói számára. Emellett előadták A helység kalapácsát, valamint vetélkedőn és kulturális sétákon vettek részt a Petőfi-kultusz ápolásának szolgálatában. Felfedezték Hargita megye szépségeit egy egész napos kirándulás alkalmával a Békás-szorosba, de Székelykeresztúr szűkebb környékén is több helyszínt látogattak meg: a fiatfalvi iszapvulkánt, a "feneketlen" Rák-tavát, a bözödi református templomot és Segesvár óvárosát.

A program túl a szakmai kapcsolatok erősítésén új barátságokat is kialakított a két intézmény diákjai között. Köszönettel tartozunk a megvalósulásért a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! Programigazgatósága 2124800 Ft összegű támogatásának.

További képek a Galériában!

A szakmai program viedoanyaga itt megtekinthető!

Közgazdászok az Európai Unió keleti felén - kirándulás és szakmai program, Erdély 2010. szeptember 1-5.

Közel 40 végzős diák és 5 kísérőtanár rendhagyó módon kezdte a tanévet, ugyanis szeptember 1-jén reggel iskolapad helyett buszra szálltunk, majd fél nap utazást követően megérkeztünk Székelykeresztúrra. A diákok valamennyi végzős osztályból képviseltették magukat, a kísérőik Hornyák János, Hegedűs Katalin, Képiró Ágnes, Márton Miklósné és Orbánné Lénárt Henriett voltak. Az első két teljes napot testvériskolánkban, a Zeyk Domokos Iskolaközpontban töltöttük, ahol helyi szaktanárok és diákok segítségével egy-egy szolgáltató cég létrehozásának gyakorlatával ismerkedtek meg tanulóink: a cégalapítás kezdetétől (bejegyzés, önéletrajz-készítés, állásinterjúk) egészen a cég honlapjának angol és magyar nyelvű megszerkesztéséig. A projekt végén csapatonként 2-2 fő prezentálta is cégét. A szakmai program első napjának estéjén iskolánk egyik tehetséges tanulójának, Kocsis Alíznak nyitotta meg fotókiállítását Képiró Ágnes, amely több, mint egy hónapig látható a Zeyk dísztermében. A sikeres szakmai programot szeptember 4-én, szombaton egy nagyobb kirándulás zárta: libegővel felmentünk a Fogarasi havasokba, majd a magas hegyek megcsodálása után megtekintettük Fogaras várát, útban szállásunk felé pedig Segesvár történelmi belvárosában sétáltunk. Szeptember 5-én diákjaink könnyes szemmel búcsúztak egymástól, majd a hazaút programjába beleillesztettük Déva várának megtekintését. Köszönetet mondunk a Zeyk Domokos Iskolaközpont igazgatójának, tanárainak és diákjainak szíves vendéglátásukért, és minden kedves segítségért, amelyet a szakmai program során nyújtottak nekünk! Bízunk benne, hogy testvérkapcsolatunk mind emberileg, mind szakmailag a továbbiakban is szoros és aktív marad! A kirándulás az Apáczai Közalapítvány HATÁRTALANUL! programjának keretében elnyert 1.309.325 forint támogatásból valósult meg.

Ők jöttek, s mi mentünk...

Ezév tavaszán három alkalom is adatik közös programokra erdélyi testvériskolánk, a Zeyk Domokos Iskolaközpont tanáraival és diákjaival szakmai és kulturális együttműködésre. Ebből kettő már lezajlott. Március 4. és 10. között egy hetet töltött városunkban 20 Székelykeresztúrról érkezett diák két kísérőtanárral. A tavaly elnyert Határtalanul! szakmai együttműködési pályázat keretében napkollektoros gyümölcsaszalót és kerti bútorokat készítettek közösen a két in tézmény tanulói. Vendégeink ellátogattak az itt töltött hét folyamán Mártélyra, Makóra és Szegedre is, valamint művészeti kiállítás nyílt a két intézmény tehetséges diákjainak munkáiból. A Hódmezővásárhelyhez kötődő Németh László munkásságát ismerhették meg az erdélyiek Iszony című művének filmadaptációján és egy irodalmi vetélkedőn keresztül. Négy nappal távozásuk után, 14-én 13 fős csoport indult Hódmezővásárhelyről Székelykeresztúrra, hogy immár negyedik alkalommal ünnepeljük közösen március 15-ét. Iskolánk diákjai színvonalas irodalmi műsorral is tisztelegtek vendéglátóink és a márciusi ifjak tettei előtt, majd bekapcsolódtunk a városi rendezvényekbe. Március 15-én este folytatódott a közös ünneplés: szalagtűző műsoron, majd az azt követő bálon vettünk részt. A következő két napot óralátogatással és kirándulásokkal töltöttük Segesváron és a hófödte Hargita hegyei közt. Március 18-án, hazaútunk során a tavaszi napsugaraktól diadalittasan "bevettük" Lippa várát is.

Kapcsolódó cikk: http://www.szegedilap.hu/cikkek/kultureset/---az-identitas-igazabol-a-fe...

Erdélyi kirándulásunk mintaút lett

 

2010. szeptember 1-5. között az Apáczai Közalapítvány által kiírt Határtalanul! pályázat sikeres elnyerése következtében végzős diákjaink 39 fős csoportja és 5 kísérőtanár a székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpontba utazott egy közös szakmai program megvalósítása végett. Nemrég felkerült a kirándulásunk az Apáczai közalapítvány honlapjára, mint a 177 mintaút egyike. További részletek az alábbi linkeken olvashatóak:

http://www.apalap.hu/display/linktar/?linktar[linktar_display][keyvalue]=29

http://www.apalap.hu/display/utak/?utak[utak_display][keyvalue]=123&utak[utak_display][katid]=undefined&utak[utak_display][sorsz]=0&utak[utak_display][sorid]=0

Képiró Ágnes -  pályázó, szervező